sebuah platform and portal informasi perkahwinan dan juga aplikasi pengurusan kerja kahwin. Malaysia, Brunei, Singapura

Showing: 26 RESULTS
Info prosedur

Pemakluman dan Cara Membuat Temujanji Kaunter Pejabat Kadi Daerah Johor Bahru

Assalamualaikum w.b.t Berikut adalah pemakluman dan cara membuat temujanji bagi urusan di kaunter Pejabat Kadi Daerah Johor Bahru. Bagi yang sudah membuat temujanji secara “manual” dan tertangguh akibat PKP, pihak kami melalui vendor yang dilantik akan memaklumkan tarikh temujanji kepada anda melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS). Pihak kami juga tidak menerima permohonan secara “walk in” …

Info prosedur

Sistem Pendaftaran pernikahan Johor TIDAK lagi menggunakan laman web E-NCR Johor

[ UNTUK MAKLUMAN ][ PENTING !!! ] Sistem Pendaftaran pernikahan Johor TIDAK lagi menggunakan laman web E-NCR Johor. Mulai 1 APRIL 2021 PENDAFTARAN PERNIKAHAN JOHOR mesti lah melalui laman web SISTEM PENGURUSAN PERKAHWINAN ISLAM MALAYSIA (SPPIM) Laman Sesawang: http://www.sppim.gov.my Disini juga dilampirkan cara-cara untuk mendaftar perkahwinan di laman sesawang SPPIM. Diminta untuk di HEBAHKAN kepada …

Info prosedur

Langkah-langkah sebelum menghantar borang nikah di Pejabat Kadi Johor Bahru

Pada hari ini kami di KerjaKahwin.Co ingin berkongsikan kepada anda bakal-bakal pengantin tentang langkah-langkah umum sebelum menghantar borang nikah di Pejabat Agama Johor Bahru. Proses penghantaran borang kahwin/nikah Johor tidak sama bagi negeri-negeri yang lain. Ini kerana setiap negeri ada prosedur yang tersendiri. Dokumen yang diperlukan juga ada perbezaannya. Pada entri kali ini Admin akan …

Info prosedur

SOP Pernikahan Sepanjang PKP di daerah Johor Bahru

Makluman Pelaksanaan Majlis Akad Nikah & Urusan Kaunter UUS Pejabat Kadi Daerah Johor Bahru Untuk makluman berikut adalah cara Pelaksanaan Majlis Akad Nikah & Urusan di Kaunter UUS Pejabat Kadi Daerah Johor Bahru sepanjang tempoh PKP. (Sumber : Facebook Pejabat Kadi Daerah Johor Bahru) 1) Majlis Akad Nikah digalakkan untuk ditangguhkan atau 2) Boleh dilaksanakan …

Info

Apa beza Wang Hantaran dengan Mas Kahwin ?

Apakah mas kahwin? Adakah ianya wajib? Jawapannya adalah Ya. Hari ini kami akan kongsikan sedikit info ringkas mengenai perbezaan wang hantaran dengan mas kahwin. Mas kahwin ialah mahar yang wajib diberikan oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan atas sebab perkahwinan seperti yang telah ditetapkan oleh syarak dan amaunnya juga berbeza bagi setiap negeri Klik di …

Info

Wali

Wali bermaksud teman karib, pemimpin, pelindung atau penolong yang terdiri daripada ahli waris lelaki yang terdekat kepada pengantin perempuan. Wali merupakan rukun nikah. Syarat Sah menjadi Wali Oleh kerana wali merupakan salah satu syarat sah nikah maka bukan semua orang boleh menjadi wali. Syarat-syarat sah menjadi wali ialah: 1. Islam 2. Baligh (sekurang-kurangnya sudah berumur …

Info

Dugaan Sepanjang Pertunangan

Pertunangan merupakan satu ikatan janji untuk menjadi suami isteri (berkahwin). Bertunang adalah persetujuan oleh kedua-dua belah pihak untuk membina mahligai suami isteri. Pertunangan amat penting sebelum berkahwin kerana ia bertujuan untuk mengenal budi dan diri pasangan sebelum bersetuju diakad nikahkan. Bertunang juga melatih diri dan pasangan agar mempersiapkan diri masing-masing sebelum berkahwin. Namun, pertunangan bukanlah …

Info

SOP Kursus Kahwin Norma Baharu Johor

Seperti yang sedia maklum negara kita turut dilanda virus Covid-19, oleh itu semua aktiviti yang melibatkan orang ramai untuk berkumpul terpaksa diubah dan diberhentikan buat seketika. Namun, bagi kursus perkahwinan di Johor, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi oleh peserta dan juga penganjur bagi menyertai kursus kahwin ini. Antaranya, kehadiran mestilah tidak melebihi daripada 20 …

Ideas Info Tips

Cara Kumpul Duit Kahwin Sehari RM1

Semenjak zaman moden ni, kos kahwin asyik meningkat dari tahun ke tahun. Kos kahwin zaman sekarang bukannya rendah seperti zaman dahulu. Tambahan lagi dengan khemah, pelamin, katering, kos sewa baju pengantin, dan lain-lain. Ada pula yang kos sememangnya tidak masuk akal. Iyalah zaman dah semakin moden kan… Nak tak nak, baik lelaki mahupun wanita, masing-masing …